CUKRZYCA! Jak rozpoznać cukrzycę?
Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę? Przyczyny cukrzycy
Cukrzyca typu 1. jest chorobą autoimmunologiczną.
Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia (przecukrzenie), czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi (prawidłowe stężenie glukozy wynosi 3,4-5,5 mmol/l). Stan niedocukrzenia to hipoglikemia – powikłanie cukrzycy, w którym poziom cukru we krwi jest niższy niż 70 mg/dl.
Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną.
Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie, co może skutkować przewlekłą hiperglikemią;
Cukrzyca – objawy
Pierwsze objawy cukrzycy:
- wzmożone pragnienie
- częste napady głodu;
- częstomocz;
- wielomocz
- zmęczenie, apatia;
- senność;
- infekcje intymne
- nocne skurcze łydek;
- zmiany skórne;
- grzybica skóry.
Cukrzyca – badania. Jak zdiagnozować cukrzycę?
Podstawowym badaniem diagnostycznym jest pomiar cukru we krwi. Wskazaniem do wykonania badania są objawy hipoglikemii lub hiperglikemii. Ponadto badanie poziomu cukru zalecane jest rutynowo – jako element badań laboratoryjnych u osób z podwyższonym ryzykiem cukrzycy; u kobiet w ciąży (między 24 a 28 tygodniem ciąży).
Cukrzycę diagnozuje się w oparciu o glikemię przekraczającą normę w badaniu poziomu cukru we krwi na czczo (w dwukrotnych pomiarach) lub w teście doustnego obciążenia glukozą (OGGT).
Hemoglobina glikowana (HbA1c)
Pomiar hemoglobiny glikowanej pozwala określić średnie stężenie glukozy we krwi przez ostatnie 2–3 miesiące. Odsetek hemoglobiny glikowanej poniżej 7 proc. świadczy o odpowiednim wyrównaniu cukrzycy.
Co prawda badanie hemoglobiny glikowanej (HbA1c) uznawane jest wciąż za kluczowy parametr monitorowania wyrównania cukrzycy, ale coraz częściej podważana wiarygodność tego badania (średnia glikemii nie oddaje wartości skrajnych, czyli chwilowych niedocukrzeń i przecukrzeń).
Dieta cukrzycowa – podstawowe zasady:
- jedz mniej, ale częściej;
- unikaj długich przerw między posiłkami;
- kontroluj wielkość porcji;
- spożywaj mniej tłuszczów nasyconych;
- ogranicz węglowodany proste (np. owoce, miód);
- ogranicz cukry dodane (słodycze, dosładzane jogurty, soki owocowe).